Banjir Kilat Melanda Johor Bahru: 10 Jalan Utama Terjejas, MBJB Aktifkan Skuad Kilat dalam Misi Selamat dan Kemas Kini Darurat

hartatanah.com - "Banjir Kilat Melanda Johor Bahru: 10 Jalan Utama Terjejas, MBJB Aktifkan Skuad Kilat dalam Misi Selamat dan Kemas Kini Darurat"

Malaysia, 14 Disember — Hari ini, Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) mengumumkan bahawa banjir kilat berlaku di 10 jalan utama dan di sebuah bandar dalam bandar raya ini disebabkan oleh hujan lebat yang berlaku petang tadi.

Pihak majlis bandaraya menyatakan dalam kenyataan bahawa air mula naik kira-kira jam 4:30 petang.

Banjir kilat berlaku di Jalan Rosmerah, Jalan Setia 10, dan Jalan Setia 11 di Setia Indah. Turut berlaku di Jalan Mohd Amin 7 dan Jalan Mutiara Emas Utama.

Salah satu daripadanya adalah Jalan Datin Halimah di Taman Merdeka. Yang lain termasuklah Jalan Skudai, Jalan Tampoi, Jalan Datuk Sulaiman, Jalan Harmonium 24, dan Kampung Ubi pada pukul 6:15 petang.

MBJB menyatakan bahawa pasukan khas yang dipanggil Skuad Kilat MBJB telah dihantar ke kawasan tersebut dengan segera untuk memastikan keadaan terkawal.

MBJB juga mengatakan bahawa Skuad Kilat MBJB akan bertanggungjawab dalam kawalan trafik serta mengatasi halangan jalan dan pokok yang tumbang.

Baru-baru ini, telah dilaporkan bahawa Balai Bomba dan Penyelamat Johor Jaya telah membantu dua orang yang terperangkap di dalam kereta di Jalan Persiaran Molek Utama di Taman Molek.

Seorang wanita berusia 70 tahun dan seorang remaja lelaki berusia 17 tahun berjaya diselamatkan oleh anggota bomba daripada sebuah BMW yang terendam dalam air. Pada jam 5:56 petang, operasi telah berjaya dilakukan.

Selain membantu individu yang terperangkap atau kereta tercicir dalam banjir kilat, MBJB menyatakan bahawa pasukan khas juga membersihkan laluan air dan longkang yang dikesan tersumbat.

Majlis bandaraya juga menyatakan bahawa mereka telah menghantar bantuan kecemasan awal ke kawasan yang terjejas.