0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Senarai Semak Untuk memiliki Rumah Kecil! Tonton Sebelum Membina atau Membeli Satu

Date:

Share:

- Paparan Penaja -

Hartatanah.com- Jika anda sedang mempertimbangkan untuk membina atau membeli rumah kecil, tonton video ini dahulu! Kami bercakap tentang 5 perkara penting yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda membuat keputusan untuk memulakan projek rumah kecil.

Berikut adalah senarai semak asas yang perlu anda ada sebelum memiliki.

  1. Kewangan – Rumah kecil boleh menjadi pilihan perumahan yang lebih mampu milik daripada rumah bersaiz yang lebih besar, tetapi ada perkara lain  yang perlu difikirkan daripada sekadar tanda harga rumah. Sebagai contoh, berapa banyak yang anda perlu bayar untuk membeli atau menyewa tanah untuk meletakkannya? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membeli atau membina rumah kecil anda? Adakah anda akan membina rumah kecil itu sendiri atau membeli daripada pembina? Buat belanjawan jangka panjang untuk gaya hidup rumah kecil anda, dan bandingkan dengan belanjawan jangka panjang untuk keadaan hidup semasa anda.
  2. Lokasi – Pastikan anda membuat penyelidikan dan kajian untuk meletakkan atau membina rumah kecil ini terutama apabila ia berkaitan dengan undang-undang kerajaan tempatan atau negeri.
  3. Insurans – Ketahui sama ada anda boleh mendapatkan insurans rumah sebelum anda membina atau membeli. Ini akan melindungi pelaburan masa hadapan. Ini amat penting bagi mengetahui keperluan khusus untuk melayakkan rumah anda menerima polisi. Mungkin syarikat insurans anda hanya akan menginsuranskan rumah yang dibina oleh profesional, atau rumah yang mempunyai beberapa jenis pensijilan. Pastikan anda menyelidik perkara ini terlebih dahulu, dan cari syarikat (atau beberapa) yang bersedia menginsuranskan rumah kecil anda kerana anda tidak mahu terjebak dengan rumah kecil baharu yang anda tidak boleh insuranskan.
  4. Iklim – Ia merupakan suatu perkara yang boleh memberi impak yang besar terhadap cara anda membina sebuah rumah kecil, dan betapa seronoknya tinggal di rumah tersebut. Dalam iklim yang lebih panas, rumah kecil boleh menjadi terlalu panas dengan mudah. Bagaimana anda akan memastikan ia sejuk? Dalam iklim yang lebih sejuk, anda mungkin menghabiskan lebih banyak masa anda di dalam rumah. Adakah ia cukup ruang?
  5. Input dan Output – Apabila kita tinggal di apartmen atau di dalam rumah, kita sering tidak memikirkan dari mana sumber air dan kuasa kita, atau ke mana bahan buangan kita pergi. Dalam sebuah rumah kecil, anda perlu merancang bagaimana anda akan menguruskan input dan output ini.

Semoga senarai semak ini, mampu membantu anda untuk membuat keputusan yang betul dan tepat sebelum membeli atau membina sebuah rumah kecil yang comel dan selesa dan menguntungkan dimasa hadapan.

Sumber

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -