PNB118 Kuala Lumpur adalah bangunan kedua tertinggi di dunia, Memang pencapaian yang membanggakan kita!

Hartataah.com – Merdeka PNB 118, sering dikenali sebagai KL118, ialah sebuah bangunan pencakar langit dengan 118 tingkat yang sedang dalam pembinaan di Kuala Lumpur, Malaysia. Berikut adalah beberapa fakta dan maklumat tentang bangunan pencakar langit.

Merdeka PNB 118, atau hanya Merdeka 118, adalah nama rasmi menara itu. Merdeka bermaksud “Hari Kemerdekaan” dalam bahasa Malaysia, dan nama menara itu menghormati kemerdekaan Malaysia; juga, menara itu akan didirikan di lokasi Taman Merdeka sebelum ini. PNB ialah akronim untuk Permodalan Nasional Berhad, organisasi pengurusan pelaburan terbesar di Malaysia dan pemilik menara.

Menara itu sebelum ini dikenali sebagai KL 118 kerana ia akan terletak di Kuala Lumpur dan mempunyai 118 tingkat. Nama lain yang pernah digunakan termasuk Menara Warisan Merdeka, yang bermaksud Warisan Kemerdekaan dalam bahasa Inggeris, dan Ibu Pejabat PNB, kerana menara itu akan menjadi ibu pejabat baharu Kumpulan PNB.

Lokasi dan Pengangkutan: Merdeka PNB 118 sedang dibina di lokasi berhampiran Stadium Merdeka di Jalan Hang Jebat, Kuala Lumpur, kira-kira 100 meter ke utara stadium.

Minta like dan share …