Kisah Kekecewaan Pembeli Rumah: Pinjaman Ditolak, Bayaran Tempahan Hangus – Tips Bijak Mengatasi Cabaran!

hartatanah.com-Tips menghadapi penolakan pinjaman rumah dan bayaran tempahan

Jika permohonan pinjaman rumah anda ditolak oleh bank, anda mungkin bertanya-tanya sama ada anda boleh mendapatkan semula wang tempahan anda atau adakah ia akan dirampas.

Pemulangan caj tempahan perumahan
Banyak orang berminat, dan ini merupakan kebimbangan utama bagi mereka yang ingin membuat bayaran pendahuluan (caj tempahan) ketika membeli rumah. Tentu saja, terdapat kebimbangan apabila pembayaran deposit telah dilakukan tetapi pinjaman rumah tidak diluluskan. Adakah anda boleh mendapatkan semula wang ini, atau adakah ia dirampas sahaja? Mari kita lihat setiap perkara secara berasingan.

Apakah itu caj tempahan?
Caj tempahan atau juga dikenali sebagai wang deposit pembelian. Caj tempahan merupakan sebahagian daripada harga pembelian hartanah. Ia juga merupakan jumlah wang yang ditetapkan untuk dibayar kepada pemilik rumah sebagai tanda bahawa anda ingin membeli rumah tersebut. Ini merupakan perjanjian antara pembeli dan penjual mengenai harga jual beli. Selain itu, ia menunjukkan bahawa pembeli berkomitmen kepada tanggungjawab yang akan dilaksanakan sebelum mendapatkan pinjaman rumah.

Bolehkah saya mendapatkan semula caj tempahan jika pinjaman rumah saya ditolak?

Caj tempahan rumah tidak dikembalikan.
Ia adalah selamat dan mudah untuk meminta pemulangan caj tempahan rumah jika anda membeli hartanah melalui ejen hartanah yang berdaftar dan boleh dipercayai. Semasa membuat pembayaran caj tempahan, pastikan ia menyatakan bahawa wang tersebut akan dikembalikan jika permohonan pinjaman rumah anda ditolak. Pengesahan boleh ditemui dalam Borang Tempahan. Penting bagi ejen hartanah anda untuk berterus terang dan jujur dengan anda.

Selain itu, pastikan bahawa caj tempahan dipindahkan ke dalam akaun bank agensi dan bukan akaun peribadi ejen. Elakkan risiko ejen melarikan diri dengan wang anda. Selepas membayar caj tempahan, pastikan anda mendapatkan resit dan simpan sebagai bukti transaksi yang berjaya.

Tetapi bagaimana jika saya membeli rumah terus dari pemilik?
Bagaimana jika anda membeli langsung dari pemilik tanpa melibatkan ejen? Apa yang perlu anda lakukan sebagai pembeli untuk memastikan wang anda dikembalikan jika pinjaman rumah anda tidak diluluskan?

Pastikan anda berkomunikasi secara terbuka dengan pemilik rumah dan rundingkan pemulangan deposit jika pinjaman rumah anda tidak diluluskan. Sediakan perjanjian bertulis (surat perjanjian caj tempahan) untuk mengelakkan pertikaian dan kekeliruan di kemudian hari.

Bagaimana untuk mengelakkan caj tempahan daripada dirampas dengan mudah?

  1. Tentukan kelayakan pinjaman anda.
    Disyorkan untuk memeriksa kelayakan pinjaman rumah anda untuk mengelakkan permohonan anda ditolak oleh bank. Semak skor kredit anda, Nisbah Perkhidmatan Hutang (DSR), dan anda juga boleh menggunakan kalkulator pinjaman rumah LoanCare untuk menentukan kelayakan pinjaman anda dengan 17 bank!
  2. Buat surat perjanjian untuk caj tempahan.
    Surat perjanjian mengandungi semua maklumat mengenai hartanah, pembayaran, perjanjian antara pembeli dan penjual, dan maklumat penting lain. Setelah anda membuat pembayaran caj tempahan, ejen hartanah akan memberikan Surat Tawaran Pembelian (OTP) sebagai surat perjanjian rasmi untuk urusan hartanah. Pastikan untuk memeriksa terma dan syarat dalam OTP mengenai tarikh tempahan dan tarikh untuk menandatangani Surat Perjanjian Jual Beli (SPA).
  3. Jangan masukkan caj tempahan ke dalam akaun peribadi ejen.
    Jangan bayar caj tempahan terus ke dalam akaun peribadi ejen. Pembayaran ini mesti dibuat ke dalam akaun agensi hartanah. Cara terbaik untuk membuat pembayaran ini adalah melalui draf bank ke Akaun Klien. Elakkan membuat pembayaran tunai atau melalui mesin ATM.

Jika anda ingin tahu, terdapat akaun khas yang mengekalkan semua caj tempahan yang telah dibayar oleh pembeli rumah bakal. Ia dipantau sepenuhnya oleh Lembaga Penilai dan Pentaksir Malaysia (LPPEH). Jika anda membeli rumah subsale, adalah lebih baik melantik seorang peguam untuk menguruskan caj tempahan dan urusan hartanah lain. Peguam yang anda lantik akan menyediakan borang tempahan sebagai dokumen rasmi untuk caj tempahan yang dikenakan. Kemudian, anda boleh membuat pembayaran ke Akaun Klien firma guaman tersebut.

Adakah caj tempahan termasuk dalam deposit rumah?
Untuk rumah subsale, caj tempahan yang anda bayar adalah termasuk dalam deposit rumah. Jika anda membayar caj tempahan sebanyak 3%, anda hanya perlu membayar baki 7% lagi.