Tips Sukses Memasarkan Hasil Pertanian Untuk Pemula, Telah Dipraktikkan Sekian Lama

Hartatanah.com – Memang ramai yang suka dengan aktiviti penghasilan produk pertanian. Dengan kelebihan keluasan tanah yang tersedia serta sokongan pihak kerajaan terhadap pengusaha pertanian, ini membuka luas peluang kepada mereka yang mahu berusaha dan berbakti kepada tanah.

Namun begitu, kerap berlaku kepada pengusaha atau petani untuk memasarkan produk mereka. Masalah ini memuncak apabila hasil pengeluaran mereka masih tidak berjaya dipasarkan akibat kekurangan persediaan dalam memasarkan produk sejak awal. Ya! ini benar dan sering terjadi, petani atau pengusaha yang baru memulakan projek tidak mahir dan tidak menguasai bahagian pemasaran telah mejadi punca usaha mereka menemukan jalan buntu.

Masih ramai yang bersangka buruk dengan kegiatan pemasaran dan jualan. Mereka sangka dengan menghasilkan produk yang bagus akan menjamin kejayaan. Aktiviti pemasaran dan jualan hanyalah perkara remeh dan mudah. Akibatnya, lambakan hasil pertanian berlaku. Produk menjadi rosak akibat lambat dijual, harga jualan menurun dan akhirnya, para pengusaha berisiko alami kerugian. Hampa!

Tonton video kali ini bagi mereka yang berhajat untuk mengusahakan hasil pertanian. Kongsikan kepada rakan kenalan, sebarkan kekuatan.