Pembeli rumah mesti memahami Dasar Perumahan Negara untuk mengelakkan risiko

31 Ogos, SEREMBAN – Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin menasihatkan pembeli untuk memahami Dasar Perumahan Negara supaya mereka tidak menghadapi risiko masa depan termasuk projek perumahan terbengkalai.

Beliau berkata ini penting kerana dasar yang disediakan oleh kerajaan adalah panduan untuk pemaju dan pembeli.

Walau bagaimanapun, ia terpakai hanya untuk perumahan yang dibina oleh kerajaan dan bukan oleh pemaju swasta.

Apabila ada dasar baru, pemaju dan kerajaan negeri mesti mematuhi dasar yang ditetapkan, dan jika mereka tidak, mereka akan bertanggungjawab untuk membeli rumah. Kami (kementerian) tidak akan bertanggungjawab jika ada masalah dengan pembeli dan penduduk.

Selama ini, jika rumah-rumah perlahan siap atau jika ada masalah, mereka (pembeli rumah swasta) akan pergi ke kementerian untuk membuat aduan, dan kali ini, kami tidak akan bertanggungjawab.Jika pemaju gagal untuk memenuhi perjanjian jualan dan pembelian, maka tindakan boleh diambil, katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Zuraida bercakap pada sidang akhbar yang diadakan selepas merasmikan homestay Teratak Le’Reen di sini.

Dasar Perumahan Nasional dijangka diperkenalkan pada bulan Disember, dengan matlamat untuk menyediakan rumah mampu milik yang murah dan selesa kepada B40 (berpendapatan rendah) dan isi rumah M40 (berpendapatan sederhana).

Mengulas lanjut, Zuraida berkata Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang akan dilaksanakan dari esok tidak menjejaskan bahan binaan.

 

-sumber