0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Pemaju hartanah di negeri Melaka perlu mematuhi keperluan ‘Melaka Green Seal’ (MGS)

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

29 Ogos, MELAKA – Perbadanan Teknologi Hijau Melaka (MGTC), dengan kerjasama kerajaan negeri Melaka, bertujuan untuk menjadikan semua pemaju hartanah di negeri ini mematuhi keperluan ‘Melaka Green Seal’ (MGS) dalam semua projek pembangunan .

Ketua Pegawai Eksekutif MGTC S.Chandru berkata di bawah inisiatif ini, semua premis atau bangunan yang akan dibangunkan mesti memperoleh sijil bangunan hijau berdasarkan syarat-syarat yang ditetapkan di bawah MGS, selaras dengan usaha menjadikan Melaka sebagai Bandar Teknologi Hijau Hijau menjelang tahun 2020.

“Untuk permulaan, kami akan menguatkuasakan terma di kawasan baru atau bangunan termasuk Green Town Hang Tuah Jaya di Ayer Keroh, Lembah Solar Dunia Melaka di Alor Gajah, bangunan kerajaan negeri dan persekutuan dan bangunan baharu yang lain yang bersedia menyertai,” katanya kepada pemberita disini hari ini.

Sementara itu, Jabatan Bomba dan Penyelamat Melaka setakat ini mengenal pasti kira-kira 100 daripada 300 premis di negeri itu masih tanpa sijil api (FC).

Pengarahnya, Kamarulzaman Malik Abdullah, berkata daripada 100 premis, tiga telah dikenakan manakala selebihnya masih dalam proses memohon atau disiasat di bawah Akta Perkhidmatan Bomba 1988 (Akta 341).

“Kami telah mengeluarkan notis di premis yang telah dikenalpasti dan kami tidak akan berkompromi dengan pemilik bangunan yang melanggar peraturan,” katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan di sini hari ini.

 

Sumber: https://www.iproperty.com.my

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -