0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Ketahui dahulu Jenis-Jenis Rumah Yang Sesuai Sebelum Membeli Agar Tidak Menyesal

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Membeli rumah, terutamanya untuk generasi sekarang amat sukar dan senantiasa memberi cabaran kepada golongan pembeli. Pinjamam, keadaan semasa, ekonomi dan status keperluan seringkali memberikan impak kepada keputusan pembelian kita.

Sebelum mengambil apa-apa keputusan yang akan ditanggungi selama 30 tahun atau lebih, pembeli harus bijak dalam memilih jenis rumah yang sesuai dengan keperluan peribadi, jumlah penghuni dan sudah tentu, masing-masing memberi wang! Berikut adalah jenis rumah yang popular dan kesesuaian mereka untuk para pembeli:

jenis banglo

Banglo

Antara jenis kediaman paling mewah, banglo merupkan rumah yang besar dan luas serta mempunyai pelbagai ciri mewah untuk penghuninya. Rata-rata jenis rumah mewah seperti ini mempunyai lebih dari 8 bilik di mana setiap bilik mempunyai bilik air sendiri, luas luas terutama di ruang tamu dan ruang makan. Manakala, bahagian dapurnya dibahagikan kepada dua- dapur basah dan kering. Rata-rata rumah banglo mempunyai kolam renang peribadi.

Jika anda tidak mempunyai sebarang masalah kewangan, malah anda dikategorikan sebagai golongan berada, jenis rumah seperti ini sangat sesuai terutamanya jika anda mempunyai keluarga ahli dan banyak rumah pembantu rumah!

jenis kondo mampu

Kondominium Mampu Milik

Bagi mereka yang bekerja dan mempunyai tahap kewangan sederhana, kondominium yang mampu dimiliki dapat memenuhi keperluan anda. Mampu milik dalam konteks ini merujuk kepada kondominium-kondominium yang berharga antara RM450,000 hingga RM650,000. Terdapat banyak kondominium seperti ini di pasaran, baru atau yang sudah dijual beli.

Sekiranya anda tidak berkahwin, anda boleh mengutamakan unit yang mempunyai satu atau satu studio unit agar mudah dijaga. Bagi keluarga bersaiz kecil, pilih unit yang mempunyai dua hingga tiga buah bilik. Kondominium seperti ini juga mempunyai unit yang mempunyai bilik lebih daripada empat buah bilik.

Walaupun harga boleh dikatakan agak mahal berbanding dengan jenis kediaman yang boleh dibeli, pembeli dapat menikmati kemudahan yang ada seperti gim, permainan taman, gelanggang bola keranjang dan badminton gelanggang. Malah, ada sesetengan kediaman seperti ini mempunyai ruang serba guna yang sesuai dijadikan tempat untuk majlis keramaian seperti perkahwinan dan rumah terbuka perayaan.

jenis kondo mewah

Kondominium Mewah

Bagi mereka yang mempunyai peruntukkan yang besar dan ingin menduduki tempat bertingkat tinggi, kondominium mewah mungkin boleh dijadikan pilihan yang menarik. Kebanyakkan kondominium mewah kini berharga lebih daripada RM1 juta.

Kebanyakkan unit-unit kondominium mewah sudahpun dilengkapi dengan perabot-perabot dan peralatan atau alat elektronik. Pembeli tidak perlu risau dan boleh berpindah dengan segera.

Malah kondominium mewah turut memberikan kemewahan dari segi kemudahan seperti kolam renang infiniti, gim berteknologi terkini dan taman bertema ‘pocket garden’. Keselamatan sudah pasti dijamin dengan penggunaan pengawal-pengawal keselematan yang ramai serta penggunaan CCTV di setiap penjuru, di setiap tingkat.

jenis rumah teres

Rumah Teres Bertingkat atau Berangkai

Bagi mereka yang sudahpun berkeluarga, semestinya rumah tangga bertanah menjadi pilihan utama. Keluasan jenis kediaman seperti ini pada amnya besar dan mempunyai bilik-bilik yang cukup untuk menampung ahli keluarga yang ada.

Malah, ramai menggemari jenis rumah teres atau berangkai kerana terdapat kawasan lapang di sekitar rumah untuk kegunaan keluarga seperti tempat bermain, menyidai pakaian dan dijadikan ruang untuk pakir kereta.

Harus diingatkan bahawa kebanyakkan rumah teres bertingkat atau berangkai yang mampu milik kini berada di pinggiran kota. Bagi rumah-rumah yang berada di pusat bandar kini dianggarkan mencecah berjuta ringgit terutamanya di kawasan seperti Taman Tun Dr Ismail, Bangsar atau Damansara.

feat jenis rumah

Pangsapuri Mewah Dengan Perkhidmatan

Jika urusan kerja mahupun perniagaan anda membuat anda jarang berada di rumah, pangsapuri seperti ini boleh dijadikan pilihan dengan syarat anda mempunyai banyak cadangan. Ramai golongan muda yang berkarier menggemari rumah seperti ini kerana ia mempunyai servis harian seperti membersih dan mengemas rumah.

Ada sesetengah pangsapuri mewah disertakan dengan perkhidmatan bertaraf hotel lima bintang di mana penghuni-penghuni juga diberikan perkhidmatan bell-boy, limosin kereta perkhidmatan, lobi kawasan serta urusan urusan. Servis makanan juga disediakan terutamanya jika jenis kediaman ini digabungkan dengan rangkaian hotel terkemuka. Ingat, penyelenggaraan di pangsapuri mewah seperti ini tinggi.

Ingat, pastikan pilihan anda tepat dan sesuai dengan kehendak masing-masing. Jangan terlanjur membeli jenis rumah yang keluar dari peruntukkan anda. Jangan jadikan rumah sebagai bebanan hutang anda!

 

Oleh Radin Ghazali
Sumber Rujukan

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -