Felda memerlukan RM955 juta untuk melengkapkan Projek Perumahan Generasi Baru

4 September, KUALA LUMPUR – Felda perlu disuntik dengan dana RM955 juta untuk menyiapkan projek Perumahan Generasi Felda Baru yang kini diklasifikasikan sebagai ditinggalkan, kata Timbalan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Dr Mohd Radzi Md Jidin.

Beliau berkata Felda merancang untuk membina 8,314 rumah di bawah projek itu, yang melibatkan RM1.65 bilion.

Daripada jumlah itu, 1,234 unit telah dibina, dengan 563 unit yang diserahkan dan 671 unit masih berada di peringkat pemilihan peserta, sementara 5,346 unit masih dalam pembinaan dan 1,734 unit lagi diklasifikasikan sebagai terbengkalai.

Felda telah membelanjakan RM696 juta dengan RM200 juta daripada peruntukan kerajaan melalui Bajet 2017 dan RM496 juta melalui sumber dalaman di Felda, “katanya ketika menggulung perbahasan usul ucapan terima ucapan Yang di-Pertuan Agong bagi pihak kementeriannya di Dewan Negara hari ini.

Beliau berkata kerajaan berpendapat bahawa Felda terpaksa mencari penyelesaian segera untuk menyelesaikan masalah projek perumahan terbengkalai itu.

Peranan Felda sebagai pelaksana program pembangunan perumahan perlu ditinjau, katanya, sambil menambah bahawa agensi itu tidak seharusnya terlibat secara langsung sebagai pemaju perumahan, kerana ia memerlukan bukan sahaja kepakaran dan pengalaman, tetapi juga modal.

“Untuk mengelakkan projek perumahan yang terbengkalai, pengurusan Felda perlu sedar bahawa mereka mempunyai beberapa pilihan, termasuk membuka peluang kepada agensi kerajaan lain untuk membantu, selain meningkatkan kerjasama dengan kerajaan negeri.

“Sebagai contoh, kerjasama Felda dengan Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) dan juga Perbadanan Pembangunan Negeri Selangor (PKNS) yang bermula pada November 2017 di mana PKNS membangunkan projek perumahan di Felda Sungai Tengi Selatan, Hulu Selangor, katanya.

Sumber: iproperty.com.my