BNM: 47% belia Malaysia mempunyai hutang kad kredit yang tinggi

4 September, KUALA LUMPUR – Empat puluh tujuh peratus belia Malaysia mempunyai hutang kad kredit tinggi manakala 38% telah dikenalpasti mempunyai pinjaman peribadi, kata Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Nazrul Hisyam Mohd Noh (gambar).

Nazrul Hisyam berkata pada 2017, lebih daripada 3,400 orang berumur antara 20 dan 30 telah mendapatkan kaunseling dan bantuan dari Badan Pengurusan dan Kaunseling Hutang.

“Saya mencabar semua anda untuk memecahkan mitos bahawa generasi muda tidak arif kewangan dan tidak menyumbang kepada statistik ini,” katanya dalam ucapannya semasa acara #IDAREYOUChallenge 2017 di sini hari ini.

#IDAREYOUChallenge, yang dipegang oleh Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) dan Kementerian Pelajaran, memilih persembahan pemasaran terbaik dan video mengenai kepentingan insurans hayat daripada 10 finalis yang mewakili empat universiti.

Sementara itu, Presiden LIAM Anusha Thavarajah berkata bahawa 56% rakyat Malaysia kini diinsuranskan, dengan angka itu mencapai 75% menjelang 2020.

Thavarajah berkata beberapa syarikat insurans telah menubuhkan skim “Perlindungan Tenang” yang menyasarkan kumpulan pendapatan isi rumah 40% terendah (B40), serendah RM3.80 sen sebulan.

“Rintangan utama kami adalah kurangnya kesedaran oleh orang ramai mengenai insurans. Kami berharap dengan persaingan ini, lebih banyak kesedaran dapat diwujudkan terutama di kalangan belia, “katanya.

#IDAREYOUChallenge dimenangi oleh Lee Ming Chin dari Universiti Malaya, yang membawa pulang hadiah utama wang tunai RM15,000. Beliau juga memenangi anugerah video terbaik sebanyak RM2,000.

 

Sumber