0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Biarpun rekabentuk Binaan Ini Kecil Tetapi Ia Mampu Memberi Segala Keselesaan Bagi Sebuah Rumah Dan Ia Cantik

Date:

Share:

- Paparan Penaja -

Ikuti lawatan ke rumah kecil yang comel ini bersama kami. Ia dibina di atas treler pendek sepanjang 16 kaki tetapi masih terasa luas di dalam dengan dapur dapur besar di tingkat utama dan katil bersaiz queen di tingkat atas di loteng. Martin Bisson dari Lumbec (membina rumah kecil ini, La Nautique (The Nautical dalam bahasa Inggeris), sebagai prototaip rumah kecil pertama syarikatnya. Mereka menghasilkan beberapa idea reka bentuk yang sangat menarik untuk memaksimumkan ruang dalam rumah tanpa membuatnya berasa sempit atau sesak.

Pasukan itu menambah persegi tambahan dengan membina ruang segi tiga di hadapan treler. Ruang tamu atau ruang makan dibina dalam ruang “bonus” ini dan berasa lebih besar daripada yang ada kerana tiada storan atas atau loteng di atas Ia. Terdapat sambungan elektrik di bawah tempat duduk di ruang tamu supaya panel solar boleh disambungkan dengan mudah.

​​Di tengah-tengah rumah kecil itu terdapat dapur yang sangat luas dengan banyak ruang kaunter, dan storan yang mencukupi di bawah bahagian atas kaunter. Terdapat pemanas air panas segera yang memanaskan air untuk sinki dapur dan pancuran mandian tetapi tiada tangki air di rumah ini, jadi ia perlu disambungkan ke saluran air.

Di dapur, betul-betul di atas kaunter Selain itu, terdapat juga pemanas kecil Dickinson Marine. Di bahagian belakang rumah terdapat bilik mandi dengan pintu poket dan ini adalah satu bilik di mana pasukan menghadapi beberapa masalah reka bentuk. Memandangkan mereka mahu rumah kecil itu boleh didiami dalam semua 4 musim, mereka terpaksa menyimpan semua paip dan tangki air kelabu di dalam sampul bangunan terlindung untuk mengelakkan paip dan tangki daripada membeku pada musim sejuk.

Anda akan melihat bahawa pancuran mandian adalah satu langkah dari lantai dan sebenarnya tidak ada ruang yang cukup untuk berdiri di dalamnya (ia adalah prototaip lagi!). Apa yang mereka akan lakukan untuk membetulkannya ialah menaikkan siling dengan hanya lebih satu kaki, betul-betul di atas pancuran mandian, dan mereka akan menggunakan permukaan yang dibangkitkan yang dihasilkan di loteng sebagai meja sisi katil.

Akhir sekali, terdapat tangga berinspirasikan Jepun dengan pegangan tangan terbina dalam yang membawa anda ke loteng yang mempunyai ruang untuk katil bersaiz queen. Lumbec memasang tingkap gelongsor di dalam bilik tidur yang cukup luas untuk memuatkan tilam supaya apabila tiba masanya untuk menggantikan tilam, anda boleh memasukkan tilam melalui tingkap.

Secara keseluruhannya Mat dan saya kagum dengan betapa luasnya rumah kecil ini walaupun ia berada di atas treler kecil. Kami juga menyukai semua jenis kayu yang berbeza yang digunakan di dalam rumah – ia memberikannya rasa mesra yang kami sukai.

Sumber

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -