Hubungi kami: 019-6680283

Berita Baik! Bank Negara Malaysia Memperluas Kriteria Kelayakan Untuk Dana Rumah Mampu Milik

By in Berita Terkini with 0 Comments

Loading

Kriteria kelayakan Dana Rumah Mampu Milik Bank Negara Malaysia (BNM) RM1 bilion telah diperluas, dengan pendapatan isi rumah maksimum yang diperoleh dari RM2,300 hingga RM4,360.

Sesiapa yang belum Follow Page HartaTanah, tekan butang Follow atau Like Page HartaTanah. Banyak perkongsian yang menarik. Memang Best.

 

Harga maksimum bagi harta itu juga meningkat dari RM150,000 kepada RM300,000, sejajar dengan definisi Dasar Perumahan Mampu Milik Negara yang mampu dimiliki.

The Sun Daily melaporkan bahawa perubahan akan berkuatkuasa pada 1 September.

Dilancarkan pada bulan Januari, dana – yang terhad kepada harta kediaman di pasaran utama dengan kadar pembiayaan sehingga 3.5 peratus setahun – bertujuan untuk membantu pembeli rumah daripada kumpulan berpendapatan rendah mendapatkan tangga harta.

Sementara itu, BNM – dengan sokongan industri kewangan – telah bekerjasama dengan Agensi Pengurusan Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan Credit Guarantee Corp Malaysia Bhd (CGC) untuk menubuhkan Khidmat Nasihat Pembiayaan (MyKNP).

Platform dalam talian ini bertujuan untuk meningkatkan pengalaman pemohon pembiayaan, sambil memberikan pemahaman yang lebih besar mengenai faktor-faktor yang mempengaruhi permohonan mereka dan membantu meningkatkan kelayakan mereka untuk pembiayaan masa depan.

Malah, pemohon yang permohonannya untuk pembiayaan PKS atau pembiayaan rumah ditolak boleh menghubungi MyKNP @ CGC dan AKPK, dan mendapatkan penjelasan lanjut tentang mengapa permohonan mereka ditolak.

Orang ramai juga boleh meminta nasihat tentang cara memperbaiki kelayakan untuk pembiayaan masa depan serta maklumat mengenai penyelesaian alternatif (untuk pembeli rumah) atau pembiayaan alternatif (untuk PKS). Semua perkhidmatan ini ditawarkan secara percuma.

Sumber Rujukan

Share This