HomePanduan Harta TanahBerikut Adalah Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Apa-apa Hartatanah

Berikut Adalah Apa yang Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Apa-apa Hartatanah

Published on

spot_img

Membeli rumah merupakan komitmen Utama tetapi ia mempunyai banyak faktor penting yang perlu diberi perhatian oleh seseorang, iaitu kewangan, kemampuan, kebolehaksesan, kesambungan, kemudahan dan saiz.

Individu

Keutamaan individu itu memang berbeza-beza seperti yang diperhatikan dalam Indeks Sentimen Kesesuaian PropertyGuru yang dijalankan pada akhir tahun lepas di Malaysia.

Laporan itu juga dijalankan di negara-negara di mana PropertyGuru mempunyai kedudukan, iaitu Singapura, Thailand dan Indonesia mendedahkan banyak pengaruh yang menyumbang, semuanya bervariasi, berikutan perbezaan wilayah dalam pertumbuhan ekonomi, kepercayaan politik dan demografi.

Lebih dekat ke rumah, penemuan mendapati bahawa walaupun pasaran hartanah Malaysia meramalkan tahun yang kurang memberangsangkan, 58% responden Malaysia berhasrat membeli rumah dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini. Itu diterjemahkan kepada 6 daripada 10 rakyat Malaysia yang ingin memiliki hartanah pada tahun 2017.
Jadi apa sebenarnya faktor utama yang mempengaruhi dalam menentukan pembelian di antara empat negara?

Lokasi

Mantra “Lokasi, Lokasi, Lokasi” masih berlaku dalam adegan hartanah sebagai faktor yang paling penting apabila membeli hartanah.

Pencari harta tanah Malaysia, Indonesia dan Thailand semuanya menyifatkannya sebagai pengaruh tertinggi mereka, dan hanya meninggalkan rakyat Singapura untuk tidak berkongsi dengan sentimen yang sama.

Dalam konteks setempat ini, selepas mempertimbangkan perbezaan profil dan keutamaan pembeli, Lembah Klang menjaringkan kawasan yang paling disukai, diikuti oleh pinggir Selangor, Pulau Pinang dan Johor.

Menyokongnya lagi, PropertyGuru mengenal pasti Petaling Jaya, Puchong, Shah Alam, Kajang, George Town dan Iskandar Puteri sebagai kawasan yang paling dicari.

Melihat keutamaan ini, penduduk tempatan ini membina kawasan kejiranan dengan demografi yang pelbagai, berkhidmat dengan infrastruktur pengangkutan yang baik, serta dilengkapi dengan kemudahan yang mencukupi.

Keselamatan & Keselamatan Lokasi / Kawasan

Mempunyai ketenangan fikiran di rumah seseorang juga sentiasa menjadi keutamaan dan kaji selidik menggambarkan perkara ini dengan teliti. Keselamatan muncul sebagai faktor terpenting bagi mereka yang mencari rumah baru di Singapura, diikuti oleh Indonesia, Malaysia dan Thailand.

Kebangkitan jenayah dan kecurian di seluruh wilayah telah menggangu, oleh itu ciri-ciri keselamatan menonjol sebagai keperluan ketika mencari untuk membeli domisili.

Kedua-dua peguam hartanah Malaysia Chris Tan dan perunding hartanah kanan di Hub Properti, Roy Teo dipetik di The Malay Mail sebagai berkata “komuniti berpagar sedang berkembang dalam permintaan sejak kebelakangan ini kerana komuniti hari ini hanya mahu mengekalkan ‘riff raft’ .

Saiz Hartanah / Unit & Harga

Memandangkan pelbagai saiz yang terdapat dalam landskap hartanah, tidak hairanlah bahawa hanya responden Malaysia yang menganggap saiz harta / unit sebagai faktor ketiga yang paling penting apabila membeli harta.

Pasaran sangat memahami bahawa ruang yang lebih besar itu akan menjadi semakin mahal. Namun terdapat ribuan milenium bandar yang perlu dipenuhi permintaannya.

Untuk membuat yang terbaik dalam keadaan ini, penyediaan kediaman baru di Malaysia, yang terdiri daripada unit shoebox, semakin popular.

Walaupun kurang penting di rantau lain, harga di Thailand dan Indonesia diundi sebagai faktor yang lebih berpengaruh dan penting.

Infrastruktur, Kemudahan & Jarak Tersedia

Faktor ketiga yang penting adalah infrastruktur pengangkutan yang baik, kemudahan akses dan rekreasi seperti F & B, runcit dan hiburan.

Perlu diingatkan bahawa responden warga Singapura memberikan kepentingan yang lebih besar untuk mempunyai kemudahan dalam jarak dekat dan juga, keutamaan yang disukai di tempat kerja masing-masing sebagai faktor kedua dan ketiga.

Dengan Malaysia, Indonesia dan Thailand menjadi negara yang lebih besar, di mana penduduk terbiasa dengan perjalanan, hidup lebih jauh di kawasan kejiranan yang matang dengan sambungan yang baik dianggap dapat diurus.

Seorang perunding hartanah Malaysia berkata, pemilik rumah sanggup menerima jika tempat kerja mereka terletak jauh dari pusat bandar dengan menyediakan sambungan dan infrastruktur mudah diakses dan tersedia.

Reputasi Pemaju

Responden Singapura dan Malaysia menunjukkan lebih banyak kebimbangan dengan melibatkan pemaju yang bereputasi berbanding Thailand dan Indonesia.

Pemilik rumah di negara-negara ini mempunyai lebih banyak akses kepada maklumat serta undang-undang yang melindungi mereka daripada isu-isu yang mungkin timbul daripada pemaju yang tidak bertanggungjawab.

Adalah penting untuk mengambil masa untuk memilih pemaju yang bereputasi dan boleh dipercayai untuk memiliki harta yang dibuat dengan kualiti dan piawaian tertinggi.

Semua orang patut mencari rumah impian mereka. Mengurangkan faktor kritikal dan melakukan penyelidikan yang diperlukan akan membuat impian ini menjadi kenyataan.

Sumber Rujukan

Artikel Terkini

Beginilah Kabinet Dapur Berpintu Kaca 3G Di buat Dari Awal Dan Di Pasang, Memang Berbaloi!

Hartatanah.com - Kabinet dapur berpintu kaca 3G memang telah menjadi ikutan kepada pemilik-pemilik rumah...

BILIK UTILITI SERTA TEMPAT SIMPANAN MEWAH DARI PEREKA DALAMAN INI MEMANG CANTIK DAN SANGAT SELESA, RAMAI YANG BERIMPIKAN UNTUK MEMILIKINYA.

Dalam episod lima bahagian tiga siri 'Behind The Design' kami, kami akan memberikan anda...

Rumah Moden yang Bersih dan Ringkas Ditampilkan dengan Reka Bentuk Landskap Yang Cantik

Sebenarnya rumah moden ini dikenali sebagai Villa Van Schijndel. Projek ini telah disiapkan oleh...

Terkini! Senarai Hitam Pemaju Yang Terlibat Dengan Projek Perumahan Terbengkalai

Hartatanah.com - Kepada mereka yang ingin membeli rumah dibawah projek perumahan pemaju, sila beri...

Berkaitan

Beginilah Kabinet Dapur Berpintu Kaca 3G Di buat Dari Awal Dan Di Pasang, Memang Berbaloi!

Hartatanah.com - Kabinet dapur berpintu kaca 3G memang telah menjadi ikutan kepada pemilik-pemilik rumah...

BILIK UTILITI SERTA TEMPAT SIMPANAN MEWAH DARI PEREKA DALAMAN INI MEMANG CANTIK DAN SANGAT SELESA, RAMAI YANG BERIMPIKAN UNTUK MEMILIKINYA.

Dalam episod lima bahagian tiga siri 'Behind The Design' kami, kami akan memberikan anda...

Rumah Moden yang Bersih dan Ringkas Ditampilkan dengan Reka Bentuk Landskap Yang Cantik

Sebenarnya rumah moden ini dikenali sebagai Villa Van Schijndel. Projek ini telah disiapkan oleh...