Bajet 2022: Tiada lagi RPGT serta peruntukan RM1.5 bilion untuk projek perumahan berpendapatan rendah

Hartatanah.com – Dengan jumlah bajet RM1.5 bilion, kerajaan akan terus melaksanakan projek perumahan, khususnya untuk rakyat berpendapatan rendah.Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz hari ini menyatakan di Dewan Rakyat bahawa semua keluarga Malaysia berhak memiliki harta.

Beliau juga menyatakan bahawa mulai tahun keenam, kerajaan tidak lagi akan mengenakan Cukai Keuntungan Harta Tanah ke atas penjualan hartanah oleh warganegara individu, pemastautin tetap dan warga asing.

Mulai tahun depan, kerajaan juga akan mengeluarkan jaminan RM2 bilion kepada bank melalui Skim Jaminan Kredit Perumahan bagi menyediakan pembiayaan kepada pekerja gig, usahawan mikro dan petani.

Saya pernah melihat pekerja gig, usahawan mikro dan petani mengatakan bahawa sukar untuk mereka membeli rumah kerana mereka tidak mempunyai pendapatan yang ditetapkan, menjadikannya mustahil untuk mereka mendapatkan pinjaman perumahan.

“Sesetengah daripada mereka benar-benar berpotensi untuk membayar balik pinjaman,” sambungnya, “tetapi tiada pengesahan pendapatan tetap.”