0.3 C
New York
Friday, January 21, 2022

Buy now

Akibat Tidak Memeriksa Proses Kecacatan Rumah Baru, Pembeli Kerugian

Date:

Share:

Loading
- Paparan Penaja -

Sebilangan besar daripada kita sedar, membeli rumah adalah proses yang panjang dan mahal yang memerlukan pengetahuan yang luas. Walaupun terdapat banyak sumber yang tersedia untuk membimbing anda melalui proses memperoleh rumah, namun banyak yang gagal mendidik anda tentang apa yang harus dilakukan setelah memperoleh rumah baru anda.

Setelah menerima kunci unit anda, memeriksa kecacatan adalah proses penting yang sering diabaikan oleh banyak pihak. Ini disebabkan terutamanya oleh kekurangan kesedaran, hanya sedikit yang tahu bahawa kecacatan itu akan diperbetulkan oleh pemaju sendiri apabila memfailkan ‘Borang Pembetulan Kecacatan’.

Langkah 1: Sediakan Keperluan

Perkara pertama yang perlu dilakukan setelah menerima kunci adalah memeriksa rumah untuk kecacatan. Sesetengah pemaju akan memberi anda Borang Pembetulan Kecacatan piawai. Sementara itu, yang lain akan menghendaki anda menyenaraikan kecacatan dan menyerahkannya kepada mereka. Walau bagaimanapun, kontraktor akan cenderung untuk terlepas pandang dan terlepas beberapa kecacatan semasa membetulkan isu-isu tersebut.

Oleh itu, bukan hanya menyenaraikan kecacatan pada sekeping kertas, juga menandakan tempat yang akan menjadikan kerja kontraktor lebih mudah.

Pertama, sediakan beberapa perkara yang berguna seperti pena, kertas, pena penanda, pita pelekat, pita pengukur, tahap semangat, lampu obor, najis dan kamera digital.

csxaz

Langkah 2: Kenal pasti Kecacatan

Setelah semua alat yang diperlukan disediakan, tumpukan dengan teliti pada lima bidang berikut:

1. Dinding dan Siling

Semua dinding dan siling harus ditapis untuk kecacatan seperti:

 • Keretakan, permukaan beralun dan tidak rata
 • Lubang dan cip
 • Plaster hilang
 • Kulat dan tanda air
 • Gumpalan, gelembung, cat berliku dan objek menonjol (paku, paip tersasar, pendawaian longgar dan rod besi yang melekat)

2. Jubin dan Lantai

Kerosakan pada jubin dan lantai mudah dilihat. Orang harus melihat:

 • Rusak, retak, terkelupas dan jubin
 • Jurang di dinding

3. Pintu dan Windows

Kerosakan pada pintu dan tingkap mudah dilihat juga. Semak untuk:

 • Pengerjaan yang lemah (skru hilang, kerosakan, karat dan kotoran)
 • Jurang antara bingkai pintu dan tingkap
 • Boleh dibuka dengan mudah dan tidak terhalang
 • Kerosakan air (jika tingkap tidak dipasang dengan betul)

4. Pelbagai perlawanan

Pembangun akan menyediakan senarai inventori senarai lekapan dan aksesori yang disertakan bersama rumah anda. Antara lekapan dan aksesori termasuk bilangan mata elektrik, paip, tenggelam, kepala pancuran dan sebagainya.

Pastikan semuanya teratur dan tiada apa yang hilang.

vdcsxa

5. Bocor Paip

Semak dengan pemaju di mana paip di unit anda adalah untuk menghalang secara tidak langsung menusuk paip. Semak untuk:

 • Paip terkena
 • Noda air

WaterDamagesaxSZ

Pastikan semua kecacatan disenaraikan pada bentuk pembetulan kecacatan atau pada sekeping kertas. Selain itu, juga tandakan kawasan kecacatan dengan pita pelekat dan tulis jenis kecacatan yang memerlukan pembetulan. Ini adalah untuk memastikan kontraktor tidak terlepas sebarang tempat.

pemeriksaan kecacatan (t) kecacatan rumah (t) tempoh liabiliti kecacatan (t) jaminan rumah malaysia

Sumber Rujukan

Mohd Khalil Sabahttps://www.hartatanah.com
Hi! Saya Merupakan pengasas kepada HartaTanah.com dan juga sebagai editor rasmi bagi HartaTanah.com. Berkecimpung dalam dunia hartatanah sejak tahun 2004 dan sangat berminat menulis dan berkongsi perihal seperti Harta Tanah.
- Paparan Penaja -